CMBF  neboli Mistrovství světa francouzských ovčáků a bouvierů  - Kladno 2023 

2 – 5.11.2023

Rozhodčí: Karel Nedvěd – stopy

                 Jitka Jozová – poslušnosti, odložení Věra Sedláková

                  Martin Pejša -poslušnost IBGH1 a obrany

Figuranti: Jan Kuncl, Marek Hytych

 

Celá akce proběhla pod záštitou Beaceron klubu ČR, ale nic nebylo jen tak. Když na začátku roku začali pravidelní účastníci CMFB pátrat kde se v roce 2023 koná tato akce, tak zjistili, že se neuskuteční, protože není země která by ji pořádala. A zde je začátek úžasného mistrovství v Kladně.  První myšlenka a pak nekonečný maraton, který vyústil v neuvěřitelnou akci na které mohl najít  každý disciplínu, ve které je jeho psí kámoš šikovný.

Mohli jsme soutěžit v dle zkušebního řádu FCI IGP kategorie mistrovská IGP3 a spoustě přidružených kategorií: IGP2, IGP1 a jedno dílových FPr,SPr,UPr3 a UPR, SPR, FPr1 dále pak speciálkách poslušnosti IBGH1 a IBGH3, v Agility a Obedience OB1 až OB3. Celá akce probíhala na více místech v blízkosti Kladna a organizátoři se opravdu nešetřili, když celý harmonogram dotáhli do možnosti účastnit se s jedním psem více kategoriích. Takže jsme mohli vidět jednoho psa startovat v agility i IGP3, v UPr3 a SPr1 nebo IBGH1 a obedience.

Bohužel, startujících bouvierů z české republiky i přes velký výběr kategorií nebylo mnoho, ale i přes to byli vidět na stupních vítězů. To je výborná zpráva pro majitele bouvierů, kteří oceňují pracovní vlohy bouvierů.

Samotná akce začínala již ve čtvrtek 2.11. tréninky jak na place IGP tak obedience, následovaná prezentací, veterinární prohlídkou, ukončená zahájení mistrovství, losováním a společnou večeří.

V pátek již začínalo posuzování výkonů na place, hřišti IGP, kde jako první nastoupili soutěžící kategorie IGBH1, které posuzoval Martin Pejša. V této kategorii startovali dva flanderští bouvieři a dva ardenští bouvieři. Nejlépe si vedl Vladislav Skalička se svou fenou Ivanou Nikita Egas, kteří vybojovali krásné druhé místo!  Na pátém místě se pak umístila Pavlína Borkovcová s fenou Pippa v. Eltons Home těsně za nimi na šestém místě skončila německá závodnice s ardénským bouvirem a slovinká závodnice také s ardénem nesplnili limit a skončili na pomyslném osmém místě.

Následně byl plac připravený pro kategorii IBGH3, kterou posuzovala Jitka Jozová a kde měli bouvieři také zástupce  a to v podobě Jitky  Holikové s ardenkou Hasenhirsch Imme, které obradily krásné čtvrté místo a  Šárky Adámkové a její flandeské  Pauline van de Maesbouvers, bohužel díky chybkám, se plněným limitem obsadili  9-10. místo, což je vzhledem k mnoha účastem na vrcholových akcích pěkný výsledek, protože zkušení psi už moc době vědí kdy je trénink a kdy vlastní závod a občas zkušenost využívají nebo spíš zneužívají.

Následovala obrana mistrovské kategorie IGP3 , kde bohužel neměli bouvieři svého zástupce, ale snad se tato kategorie již brzy rozšíří i o bouviera! Kategorie IGP1 ukončovala páteční den poslušností, bohužel ani v této kategorii neměli bouvieři svého zástupce.

Sobota pak pokračovala na place IGP, ale i v nedaleké ZKO probíhaly obedience, kde v kategorii OB1 startovala Pavlína Borkovcová se svou fenou Pippa Sealoe van Eltons Home a na svém první startu v OB1 získaly 4. místo. První místo patřilo Romaně Polické s ardenkou Hasenhirsch Katja, která úspěšně skartovala v kategorii OB1 na MR Obedience!

V kategorii IGP2, která zahájila v sobotu poslušnostmi měli bouvieři svého nadějného zástupce, vítěze mistrovsví republiky v této kategorii Michala Borkovce se svým Ričim -Rutsch Baloe van Eltons Home. Na poslušnosti vybojovala tato dvojice krásných 90 bodů. Hned po ukončení poslušností, následovaly obrany této kategorie.

Obrany probíhaly za svitu sluníčka a to se ukázalo jako velký handicap. Při závěrečném útoku na psa bohužel došlo k situaci kdy figurant i rozhodčí se dostali téměř do zákrytu a Ricci se rozběhl na rozhodčího a i když neprovedl k zákus, došlo k diskvalifikaci. Naštěstí Michal podal protest a pan rozhodčí ho uznal jako opodstatněný. Následná opravná obrana byla s drobnými chybami hodnocena na 88 bodů, což u pana rozhodčího Martina Pejši byly nejvyšší body tohoto mistrovství. Po prvním dni tedy zástupci bouvierů s 90 a 88 body jistili 1. místo, ale v neděli je čekaly stopy na hlíně, kde někteří i zdatní závodníci neměli štěstí.

Zatímco v neděli na hřišti probíhaly poslušnosti a obrany kategorie IGP3, na polích se čuchalo. Nejdříve kategorie IGP2, ta nás velmi zajímala, následně pak kategorie FPr1 a IGP1 v těch jsme zástupce neměli.

Po návratu první skupiny ze stop jsme čekali na výsledky a neskutečnou radost svému pánečkovi a následně i všem fanouškům bouvierů udělal Ricci, který vyčuchal čistou stovku a zajistil tím bouvierům vítězství v kategorii IGP2!

Odpoledne následovalo vyhodnocení a vyhlášení vítězů. Ale jak se říká , sláva vítězům, čest poraženým, každý z účastníků dal do tréninku spoustu času, peněz, ale hlavě své srdce a každý zaslouží úctu za lásku ke svému parťákovi !

Mistrem světa se stali Kateřina Vokatá s Coloratou Canis Mayrau !

 

Za bouviery děkujeme za reprezentaci :

 Michalovi Borkovcovi a jeho parťákovi Rutsch Baloe van Eltons Home 1.místo IGP2

Vladislavovi Skaličkovi s Ivanou Nikita Egas 2.místo IBGH1

Pavlíně Borkovcové s Pippa Sealoe van Eltons Home IBGH1 a OB1

Jitce Holinkové s Hasenhirsch Imme  IBGH3 

Šárce Adámkové s Pauliene van de Maesbouvers IBGH3

Romaně Polické s ardenkou Hasenhirsch Katja OB1  1.místo

Autor: Pavlína Borkovcová
Přečteno: 468x
Vydáno: 6.2.2024



Zpět

Další články v kategorii

MČR FO A FB Třeboň, 16.-17.9.2023
Mistrovství světa francouzský ovčáků a bouvierů C.M.B.F. Spielfeld - Rakousko
MČR FO A FB BOCHOVICE 17.-18.9.2022
Výsledky MR Bochovice 2021
MR Česká Třebová - Javorka 4.9.2010